dinsdag 22 november 2011

Een kijkje in de keuken...

Yna bakt van die taarten die je tot het laatste kruimeltje opsnoept, waarbij je eigenlijk zelfs het schoteltje erbij zou willen opeten, en dan nog smekend kijkt of je misschien nog een puntje mag.
Marije daarentegen is meer een bakster met pieken en dalen: recepten als de appelpeerkaneelcaketaart (what’s in a name?) waren een groot succes en ook de hapjes voor de high tea maakt ze met veel plezier, maar gebeurde het haar verscheidende keren dat een veelbelovend recept in een onidentificeerbare substantie én een smerige keuken veranderde... geen goed idee!
Daarom is Yna de kapitein in de keuken op het moment dat er zoete baksels geproduceerd worden, en ach.. tegen de tijd dat de taart versierd wordt of er en en ander geproefd moet worden, komt Marije meestal wel weer om het hoekje kijken!

Een stapeltaart écht lekker laten smaken, is zo makkelijk nog niet. Het is anders dan bijvoorbeeld een appel- of kwarktaart. Aangezien je de taart graag met een mooie fondantlaag aan de buitenkant wilt bekleden, is de smaak vooral afhankelijk van de lagen room of vruchtengelei die tussen de lagen biscuitdeeg in zitten.

En daar ligt Yna’s geheim: de sleutel is namelijk onze eigen tuin! De taarten die Yna in onze keuken fabriceert, worden afgemaakt met ‘vruchtenfris’ die we zelf maken van de vruchten uit onze eigen tuin. Natuurlijk zou je vruchtenfris uit de winkel kunnen gebruiken, en sommige recepten raden zelfs gewone jam aan, maar goed, dat is volgens ons precies het verschil tussen een lekkere, en een écht lekkere taart.

-de tuin in om ons eigen fruit te plukken-
Door zelf de vruchtenvulling te maken, kunnen we de vulling precies laten voldoen aan dat wat we graag willen; we weten zeker dat het gebruikte fruit lekker vers en onbespoten is,  en we kunnen eindeloos variëren: rode of zwarte bessen, kruisbessen, aardbeien, bramen, vlierbloesem, een vleugje mint, een klein beetje peer, een paar druppels citroen om het wat frisser te maken.. samen brainstormen we over lekkere combinaties, en dan gooit Yna al die ingrediënten in een pan, en op een wonderbaarlijke wijze( Marije als modern stadsmeisje zijnde snapt daar helemaal niets van!) weet ze daar de heerlijkste soorten taartvulling uit te toveren. Probeer daar dan maar eens van af te blijven!
-de vele kilo's fruit verwerkt tot lekkere taartvulling voor taarten en cupcakes!-


Inmiddels hebben we weer aardig wat potjes vruchtenfris gemaakt, die klaar staan om gebruikt te worden bij onze workshops. Zin om te proeven? Zin om een workshop mee te maken? Mail ons! maidby.contact(at)gmail.com


-Yna en Marije

Geen opmerkingen:

Een reactie posten