zondag 18 december 2011

ojee, waarom lijkt de keuken opeens op een suikerspin? ( royal icing voor beginners)


Royal icing volgens oma's recept. Dat spulletje waarmee je taarten kunt glazuren, suikerzoete toefjes aan cupcakes kunt geven en ook nog eens prachtige bloemetjes en vormpjes kunt maken.  Dat wilden we zelf ook kunnen fabieken!
Veel was erg niet voor nodig:  twee eiwitten stijfgeklopt in een vetvrije kom met een scheutje citroensap, een enorme berg gezeefde poedersuiker ( 600 ml) erdoor mengen op de laagste stand, en dat alles in een spuitzak gooien. ( direct gebruiken, stond in het recept, want royal icing droogt snel)

Oma's recept vergeet alleen altijd een paar cruciale details. Zoals de enorme troep die het zeven van 600 ml poedersuiker geeft. Of het feit dat royal icing nog plakkeriger is dan gesmolten kauwgum en het dus overal aan vastkleeft ( dus ook aan je haar, je oorlel, het aanrecht, de bestekla en aan de staart van dikke kater Muis) Maar met een beetje doorzettingsvermogen kregen we dan toch een mooie kom vol royal icing: 



Dat ging leuk. Spuitzakken werden gevuld, en vrolijk begonnen we aan een bakplaat vol bloemetjes. met een goed spuitmondje, ( een niet te klein 'sterretje' met minstens 6 punten) wilde dit al best aardig, en al snel lag de bakplaat vol bloemetjes, waar we nog snel een pareltje ter decoratie in duwden.

Volgens het recept kon de royal icing ook gebruikt worden voor meringues. Marije deed een huppel (want meringues zijn haar lievelingszoetigheid), Yna keek een beetje sceptisch terwijl Marije vol enthousiasme enorme bergen royal icing op een bakplaat spoot en deze in een lauwwarme oven ( 120 graden) stopte.  En terecht, want na het bakken bleek al snel: royal icing en meringue zijn niet hetzelfde. In meringues moet toch echt minder suiker en meer ei dan in royal icing. Ach ja, de zijn nog best vrolijk geworden, en wij... Wij hoeven voorlopig geen suiker meer!


de mierzoete meringues, op een handbeschilderde etagere die je bij ons in een workshop kunt maken!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten